Flexibiliteit, technologie en menselijkheid
De manier waarop we werken verandert razendsnel. Met de opkomst van nieuwe technologieën en de toenemende behoefte aan flexibiliteit, is de werkplek van de toekomst een dynamische en adaptieve omgeving. In dit artikel nemen we je mee in de trends en ontwikkelingen voor de werkplek van de toekomst en hoe we hier bij Ons op inspelen.
Continu veranderen en verbeteren
Bij Ons vinden veranderingen continu plaats. Ons belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat alles blijft werken. Dit betekent dat koppelingen actueel moeten blijven en dat zowel de gebruikerskant als de onderliggende technologie continu moeten worden afgestemd. Daarbij moeten medewerkers van alle generaties, van Babyboomers tot Zoomers (Generatie Z), meekunnen met deze veranderingen om een digitale kloof te voorkomen. Wij werken dagelijks aan deze veranderingen en verbeteringen.
De rol van ICT
Als we kijken naar ‘De werkplek van de toekomst’, dan heeft onze afdeling ICT twee kerntaken:
1. Bieden van huidige diensten op een veilige en goede manier.
2. Ontwikkelen van diensten voor morgen en overmorgen.
We houden ons aan strenge wetten en veiligheidsregels en leveren diensten van hoge kwaliteit. Een systeemuitval kan namelijk grote gevolgen hebben, zoals het niet kunnen verlenen van vergunningen of uitbetalen van salarissen.
Werkprocessen
Werkprocessen zijn vaak document-gedreven, maar dit verandert snel. We printen steeds minder en werken steeds meer digitaal. Dit vereist een nieuwe manier van samenwerken en het veilig delen van informatie. Het is essentieel dat elke medewerker op dezelfde manier toegang heeft tot informatie. Dit brengt veel vereisten met zich mee, vooral als het gaat om data-gedreven werken en de inrichting van datacenters en de Cloud.
Grote technologische veranderingen
Er komen veel grote technologische ontwikkelingen op ons pad, zoals Artificial intelligence (AI). AI kan standaard handelingen overnemen, waardoor wij onze creativiteit en intelligentie kunnen inzetten voor kwalitatieve oplossingen. Ondanks deze technologische vooruitgang blijft de menselijke factor cruciaal. De uitdaging is om een creatieve en productieve werkplek voor de toekomst te creëren.
Hybride werken: de nieuwe norm
Naast technologische ontwikkelingen, hebben we ook te maken met thema’s als flexibiliteit, werkuren en werkplekken. Tijdens de coronapandemie maakten we een omslag naar thuiswerken. Hybride werken is nu de norm en biedt voordelen zoals een betere werk-privébalans, toegankelijkheid voor talent en een kostenbesparing voor bijvoorbeeld fysieke werkplekken en reiskosten.
Voorbereiden op de toekomst
Wij proberen voorbereid te zijn op de toekomst, ook al weten we niet precies hoe deze eruit gaat zien. Dit betekent dat we de basis op orde moeten hebben en een goede visie moeten ontwikkelen. We moeten flexibel zijn en snel kunnen schakelen, afgestemd op de wensen van onze partners. Hun wensen vertalen we naar vaste en veilige oplossingen, met als doel één gezamenlijke architectuur waarin elke partner zijn eigen invulling kan geven. Vergelijk het met het MQB-platform van de Volkswagengroep: één basisarchitectuur waarop Audi, VW, Skoda en Seat meerdere type auto’s op ontwikkeld hebben en produceren.
Bij Ons omarmen we deze trends, zodat we beter voorbereid zijn op de uitdagingen van morgen en onze mensen productiever en gelukkiger kunnen maken. Wij kijken vooruit en bouwen aan de werkplek van de toekomst.
De werkplek van de toekomst: het is nooit klaar! Voor de overheid zijn we echt voorlopers op het gebied van ICT. We hebben een goedwerkende, actuele en moderne werkplek. Maar, ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarom kijken we continu vooruit en bouwen we alvast aan de werkplek van morgen en overmorgen. Dat doen we in ons netwerk, de architectuur, datanetwerk en veiligheid.